ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΟΣ 4173/2013



Με βάση το νέο νόμο 4174/2013 (με ισχύ από 01/01/2014) θα πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως τα εξής:


1/ Εξόφληση τιμολογίων με μεικτή αξία (καθαρή αξία + ΦΠΑ) πεντακόσια 500 ευρώ και πάνω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με τραπεζικό μέσο (επιταγή, κατάθεση σε λογαριασμό, χρεωστική ή πιστωτική κάρτα). 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται αυστηρά η εξόφληση με μετρητά

2/  Οι Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Τιμολογίων που μέχρι πέρσι γίνονταν μια φορά το χρόνο κάθε Σεπτέμβριο από 01/01/2014 γίνονται υποχρεωτικά κάθε μήνα με καταληκτική ημερομηνία την 14η του επόμενου μήνα (δηλαδή οι καταστάσεις που αφορούν τις συναλλαγές του Ιανουαρίου θα αποσταλούν στο taxisnet μέχρι τις 14 Φλεβάρη κ.ο.κ.). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρνετε τα τιμολόγια εσόδων και εξόδων στο λογιστικό γραφείο με τη λήξη του μήνα και το πολύ μέχρι την πρώτη εβδομάδα του επόμενου για να υπάρχει αρκετός χρόνος για την καταχώρηση τους και τη σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τυχόν καθυστερήσεις επιφέρουν ΜΕΓΑΛΑ πρόστιμα

3/ Όλοι οι φορολογούμενοι, φυσικά κ νομικά πρόσωπα πρέπει να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους (εκτός κι αν τον έχουν ήδη παραλάβει) το πολύ μέχρις το τέλος Ιανουαρίου γιατί από εκεί κ μετά καμιά συναλλαγή με την Εφορία δε θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

4/ Καταργείται η θεώρηση για τα περισσότερα φορολογικά βιβλία και στοιχεία. Συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τα παλαιά θεωρημένα σας στοιχεία μέχρι εξαντλήσεως τους και επικοινωνείτε μαζί μας μόλις εξαντληθούν και χρειάζεστε καινούργια.

5/ Καταργείται η έκδοση του Δελτίου Αποστολής. Το Δελτίο Αποστολής θα αντικατασταθεί από Τιμολόγιο Πώλησης (για τα τιμολογηθέντα αγαθά) και από ένα Ειδικό Δελτίο Διακίνησης Μη Τιμολογηθέντων Αγαθών (για τα μη τιμολογηθέντα αγαθά). Αναμένουμε ερμηνευτική εγκύκλιο για τον τρόπο λειτουργίας και τη γραμμογράφηση του.


Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε σχετικά με την κάθε δημοσίευση. (Σημ: Τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά από έλεγχο του διχειριστή.)